Het idee!
De vele keren dat ik in Zuid-Frankrijk heb vertoefd, heb ik vaak gekeken naar klassiek gelijnde zeilschepen. Elegant voor anker of in een mooie haven. En dan ga je 's avonds google'n en zie je koop- en huurprijzen waar je ernstig van schrikt. Fantastische schepen maar ook voor fantastisch hoge prijzen. Totdat ik in december 2016 een aluminum hull ontdekte op internet. Een hull dat al 3x eerder door professionele werven was afgebouwd tot een elegant klassiek gelijnd zeiljacht. Maar ik heb nog nooit eerder een schip gebouwd.
En toen zag ik video's van een TC90 op de website van Claassen Shipyard, pfff wat lijkt me dit gaaf!!! De video's die ik bedoel mogen wij hier niet tonen van Claassen Shipyard.
Op dat moment zat ik ook het einde van het jaar te evalueren en me af te vragen wat de nieuwe uitdaging voor 2017 zou gaan worden. Ik wilde me wat meer gaan richten op iets zelf bouwen. Minder organiseren maar meer technisch (ook met de handen) bezig zijn.
Een schip bouwen. Nog nooit over nagedacht, maar wel een uitdaging! Ik gaf mezelf de tijd tot eind januari 2017 om tegen deze kans ja of nee te zeggen.
Begin januari belde ik de verkoper en vroeg of er een mogelijkheid was om één van de drie afgebouwde jachten te mogen bezichtigen. En tegelijk ben ik begonnen te rekenen wat de afbouw nou zou gaan kosten.
Op Mallorca zag ik een prachtig schip en trof ik een jonge ontwerper van het schip. Samen met hem discussieerde ik over het idee om aan niet ervaren bouwer een schip te gaan realiseren. Hij werd net zo enthousiast als ik en wilde wel de projectleider worden. In eerste instantie zag ik een complex schip, maar na een uur ronddwalen dacht ik bij mezelf: waarom zo ingewikkeld? Het is in wezen het zelfde als een Beneteau qua principe. Misschien net allemaal wat luxer, maar ook niet overdrijven.
Mijn begroting was nog steeds aanmerkelijk lager dan verkoopprijzen van een dergelijk schip en ik werd steeds enthousiaster.
Vele scheepswerven en freelance deskundigen dienden zich aan. Het ging snel rond in scheepsbouw Nederland dat wij geheel in eigen beheer een dergelijk groot jacht zouden gaan afbouwen. We kregen veel adviezen, maar zagen ook wel in dat die adviezen vaak tegenstrijdig waren. Ook vaak werden we gewaarschuwd voor waar we aan begonnen waren. Maar als wij toonden welke passie wij hadden, dan gaf iedereen ons groot gelijk.
Natuurlijk is het een mooi jacht, en natuurlijk moet het gehele systeem uiteindelijk kloppen, maar ook op de professionele werven worden fouten gemaakt. Onze begroting bleef zo laag, dat we naar onze mening veel fouten mogen maken.
Einde januari werd besloten. We gaan het doen. We trekken er 3 tot 4 jaar voor uit. We gaan het in Utrecht doen. In een tijdelijke hal, op een leuke plek, voor ook 's avonds een biertje.
Na de aankoop van het casco hebben we een aantal wijzigingen aangebracht. De machine kamer moest groter en het interieur moest minder hokkerig. 12-16 slaapplaatsen hoeft niet. Met André Hoek hebben we om de tafel gezeten, waarna de tekeningen werden aangepast. In maart 2017 werd het casco terug naar Bloemsma (aluminium casco bouwer) gebracht en werden diverse wijzigingen doorgevoerd.
Na de aanpassingen aan het aluminium moest er gecoat gaan worden. Maar dat bleek niet schuren en coating spuiten alleen te zijn. Hoe mooi het aluminum casco er ook uitzag, er moest eerst geplamuurd worden. En veel! En er moest isolatie op de romp voor warmte en geluid aangebracht worden. Na enkele maanden was er geen aluminium meer te zien.
Medio juli wordt het casco op een ponton overgevaren van Makkum naar Utrecht. Dat gaat een happening worden. En als het schip dan aan land wordt gehesen en wordt overkapt, wordt het tijd om eens rustig in het casco te gaan zitten en te gaan overpeinzen hoe we dit gaan aanpakken.